Thursday, 9 May 2013

10 Kesan Akibat Kurang Tidur

0 comments

10 Dangerous Side Effects of Lack of SleepKekurangan tidur adalah salah satu isu yang serius dialami oleh kebanyakan orang dalam dunia yang sibuk dan berteknologi tinggi hari ini.

Kekurangan tidur boleh memberi kesan kepada memori anda, raut muka, keguguran rambut, berat, keseimbangan mental, kemurungan dan banyak lagi ...

1. Kekurangan tidur menyebabkan Isu Kesihatan

Kebanyakan penyakit timbul disebabkan oleh kekurangan tidur, sebagai satu kajian 90% daripada orang yang mengalami insomnia juga mengalami satu lagi isu-isu kesihatan kronik.
Ini menyebakan terjadinya masalah kesihatan seperti:

Diabetes
Penyakit Jantung
Kegagalan Jantung
Serangan Jantung
Tekanan Darah Tinggi
Heartbeat tidak teratur
Strok

2. Kurang Tidur Boleh Menyebabkan Kematian:

Satu kajian British baru-baru ini, Orang yang mempunyai corak tidur yang tidak teratur atau kurang tidur tanpa  apa-apa sebab mempunyai kadar kematian lebih tinggi daripada orang-orang yang mendapat tidur yang mencukupi 6 hingga 8 jam sehari.

3. Keletihan penyebab Kemalangan:

Kurang tidur telah menjadi sebab yang jelas untuk kemalangan yang serius. Kurang tidur menyebabkan kita hilang tumpuan dan membawa kepada kemalangan yang serius, kurang tidur semasa memandu adalah  berbahaya sama seperti  pemandu mabuk kerana masa tindak balas  kurang secara drastik.

4. Proses Pembelajaran Sukar:

Tidur adalah penting untuk tindakan mental atau proses memperolehi pengetahuan dan pemahaman melalui pemikiran, pengalaman dan deria. Kurangnya tidur melemahkan tahap perhatian dan kewaspadaan yang bertanggungjawab untuk mengurangkan keupayaan manusia untuk  menyelesaikan masalah dengan berkesan.

Semua kemahiran yang dipelajari pada hari ini ditukarkan ke dalam kenangan pada waktu malam. Malah jika anda berjaya ingat  beberapa jumlah memori, anda tidak akan dapat ingat ia untuk masa yang lama.

5. Kurang Tidur Punca Kemurungan:

Ini merupakan isu yang sama dengan kebanyakan kita, kurang tidur menjurus ke arah kemurungan dalam masa pantas. Orang yang mengalami kemurungan dan kebimbangan mungkin hanya mendapatkan tidur yang kurang daripada 6 jam.

6. Hilang Pertimbangan Akibat Kurang Tidur:

Kurang tidur membuat anda tidak selesa dan keupayaan anda untuk mentafsirkan peristiwa-peristiwa dalam kehidupan sebenar menjadi tidak tepat. Ini mewujudkan kesukaran untuk otak anda untuk bertindak balas dengan betul pada keadaan sekitar.Mereka yang kekurangan tidur cenderung untuk membuat pertimbangan yang lemah daripada yang mendapat tidur yang cukup 9 jam dan lebih

.7. Kulit rosak 

Tidak mendapat tidur yang cukup boleh membawa kepada  kulit kusam dan mata bengkak. Kerugian besar untuk kecantikan muka anda adalah lingkaran hitam di bawah mata dan garis-garis halus di muka menjadi kekal dan sukar untuk pulih.

8. Kekurangan tidur mungkin Puncapertambahan Berat:

Satu jadual tidur yang tetap membantu badan anda mengekalkan selera makan yang tetap dan jadual kelaparan. Ini adalah kerana memendekkan jadual tidur anda meningkatkan pengeluaran anda ghrelin hormon yang merangsang kelaparan dan mengurangkan pengeluaran anda leptin yang menindas selera makan. menghilangkan selera anda meningkatkan kemungkinan bahawa anda akan makan terlalu banyak, kajian telah menunjukkan orang-orang yang tidur kurang dari 7 jam sehari berkemungkinan menjadi lebih gemuk berbanding mereka yang tidur 8 jam tidur atau lebih.

9. Kekurangan tidur Impak Kehidupan Seks Anda:

Orang yang tidur kurang berkualiti mempunyai libidos yang lebih rendah dan kurang dalam melakukan hubungan seks. Kurang tidur mewujudkan ketegangan lebih dalam badan dan kurang tenaga yang menghalang hasrat hubungan seks.

10. Kekurangan tidur bahaya bagi  memori jangka panjang:

Memori sepanjang hari anda dipindahkan ke dalam neocortex dan hippocampus, supaya mereka boleh menjadi pengetahuan jangka panjang untuk membuat perkara yang mengakses dan mengingat pada masa depan. Pemindahan memori berlaku pada bahagian paling utma dalam kitaran tidur, jadi kekurangan tidur  boleh menjejaskan ingatan jangka panjang anda

Leave a Reply

Labels